Висша лига

Висша лига – информация, възникване и история на английската Висша лига

Висша лига
Английската Висша лига, или също така е известна и като Премиършип и Премиърлийг, е едно от най-популярните и може би най-силното европейско клубно първенство по футбол. Висшата лига е най-висшето стъпало в английския клубен футбол. Нейното официално име е Барклис Премиръшип, тъй като банката Барклис е най-големия и основен спонсор на английската Висша лига.

Висша лига на Англия е едно от най-гледаните футболни първенства по целия свят, като всяка седмица дербитата от английската Висша лига приковават погледите на милиони телевизионни фенове от цял свят. Началото на английската Висша лига е поставено през 1992 година. Нейния предшественик се е наричал Първа английска дивизия. Преименуването на Висша лига е продиктувано от факта, че всички отбори членуващи в първа дивизия решават, че трябва да печелят повече пари от телевизонни права, а и сами да решават къде да ги продават. След като вземат решение, те сключват изключително изгоден договор за своите телевизионни права, с което си гарантират милиони постъпления годишно.

Висша лига се състои от 20 отбора. Както в почти всички популярни европейски клубни първенства, така и в английската Висша лига се играе на принципа всеки срещу всеки на разменено гостуване. Така в един сезон се събират по 38 мача за всеки отбор и общо 380 срещи за цялото първенство. Принципа на точкуване в английската Висша лига отново е стандартния. За победа се начисляват три точки, за равенство една, а за загуба точки не се присъждат.

След като приключат всички мачове от английската Висша лига и стане ясно крайното класиране, се разпределят медалите от първо до трето място, става ясно и също така кои три отбора от следващия сезон ще преминат в Чемпиъншип, както и разпредението на евроквотите. Заелият първо място и носител на титлата във Висшата лига се класира директно в груповата фаза на шампионската лига. Също така право на участие в групите на най-силния европейски клубен турнир получават и класиралите се на второ и трето място в крайното класиране на аглийската Висша лига. Четвъртия тим в подреждането, пък получава шанса също да играе в Шампионската лига, но той за разлика от класиралите се от първо до трето място отбори, ще трябва да премине през ситото на плейофите.

Във Висшата лига участие във другия европейски клубен турнир Лига Европа, пък печели класиралият се на петото място в крайното подреждане на английската Висша лига. От Висшата лига пък в по-долната дивизия, или така наречената Чемпиъншип пък изпадат класиралите се последните три места в генералното подреждане, като тяхното място в английската Висша лига заемат три тима идващи от Чемпиъншип. От нея веднага във Висшата лига ще участват класиралите се на първо и второ място в крайното подреждане, а отборите заели от трето до шесто място ще играят помежду си плейофи и тимът победител в плейофите е последния тим, който ще се класира в английската Висша лига
 
Висша лига